Borås

Vad ska man ge till en vän som fyller 40 år… Den frågan ställde vi oss för en tid sedan. När personen i fråga dessutom redan har allt i prylväg blir det inte lättare så efter lite funderande kom vi fram till att det får bli en upplevelse. Och vad kan man tänka sig att två husbilsnördar ger för upplevelse om inte en helg i husbil med respektive! Så fick det bli.

Och nu i helgen som gick var det då dags. Vi hade haft många tankar och idéer kring vad vi skulle hitta på och vart vi skulle åka, men den helg som det nu blev var vi redan uppbokade så då fick vi helt enkelt kombinera det hela!

Vi möttes upp vid vår husbil på fredagseftermiddagen och styrde kosan mot Borås. Kanske inte det ortsnamn som klingar sexigast, men man ska ju inte döma hunden efter håren. Att det blev just Borås den här helgen beror på att vi har en annan kompis som spelar i Borås Hemvärnsorkester och de skulle ha konsert den här helgen. Fast det fick ju inte 40-åringen veta förstås… De visste inte ens vart vi skulle när vi rullade genom köerna vid Tingstadstunneln.

Vi rattade in på Borås Camping, Saltemad. Vi blev rätt förvånade över hur stor den var, och att det låg på promenadavstånd från både Knalleland, Borås Djurpark och centrala Borås. Men på själva campingen märktes det rätt tydligt att det var lågsäsong, för nån trängsel var det inte…

När man kommer fram lite sent på kvällen är det rätt skönt att ha något enkelt och snabblagat att äta. Fast sedan skulle det ju vara lite festligt också, helst. Trots allt var det ju ett firande! Så det fick bli smörgåstårta och bubbel. Om det kallas för enkelt och lättlagat kan väl alltid diskuteras, men när det var dags att äta och bara var att plocka fram grejerna var det i alla fall enkelt! Och jadå, smörgåstårtan var hemgjord!

Tårtan borde väl räckt till 10 personer, men när vi var klara var det inte jättemycket kvar. Trots det lyckades vi klämma i oss vanlig tårta också… Påföljden av detta frossande var att alla fyra var rätt mätta och dästa efteråt och det blev inte någon sen kväll! Fast det brukar det sällan bli på fredagar i vårt hushåll…

Eftersom vi hade lite hålltider på lördagen fick vi anpassa matintaget efter aktiviteterna istället för tvärtom. Dagen inleddes med en stabil frukost bestående av bland annat prinskorv, bacon, ägg, sill, bröd, yoghurt mm…. Bordet var fullt! Och efter ett tag även magarna!

Prinskorv och bacon steks med fördel i servicehus eller på platta utanför husbilen om vädret tillåter. Om man nu inte gillar att ha stekos i husbilsinredningen i några dagar efteråt förstås, då kan man absolut steka på inne… Vi valde servicehuset!

Förutom konserten som väntade framåt kvällningen så hade vi också planerat in en choklad- och ölprovning. Vi hade införskaffat 6 olika sorters choklad och 5 olika öl för att testa lite olika… från Ica Basics mjölkchoklad till råchoklad via lite olika kakaohalter och prisklasser.

Det var riktigt kul att testa olika choklader, men så svårt det är att sätta ord på smaker och lukter. En del var riktigt gott, medan annat knappt gick att äta! Men lyckat blev det i alla fall, och vad gäller ölen kan vi konstatera att porter och stout passar utmärkt till choklad, medan IPA och sur veteöl kanske inte är någon riktig höjdare, även om de i sig kanske är godare att dricka om man inte har något sött till.

Innan kvällens konsert skulle vi också äta… Och för er som undrar nu, så ja, det kändes som att vi inte gjorde så mycket annat än att äta! Förrätt (löjromstoast) och varmrätt (renskavsgryta med gratinerad mandelpotatis) slank ner, men dessert var det ingen som orkade med. Den fick vänta till senare på kvällen!

Efter allt detta ätande var vi i alla fall rörande överens om att en promenad in till Borås centrum vore helt perfekt! På vägen passerades Borås Arena, Knalleland och lite annat som också var sevärt, bland annat en rätt häftig skulptur som tydligen också har en tvilling i Nice!

Kvällens aktivitet var alltså en konsert med Borås Hemvärnsorkester med solist Magnus Bäcklund. Konserten hade musikal och filmtema. Vi var alla riktigt nöjda med konserten och njöt av musik och sång från bra platser! Lite ståpäls blev det också vid ett par tillfällen.

Även efter konserten kändes det helt rätt med en promenad tillbaka, och trots Borås rykte vad gäller regnväder så klarade vi oss torrskodda åt båda hållen!

Resten av kvällen ägnades åt prat och lite nattamat i form av Karlssons låda. För er som inte vet vad det är så är det typ Janssons frestelse fast ansjovisen är ersatt med köttfärsfräs. Om man tar lite genvägar så är det riktigt smidigt att göra i husbil, vi använde PEKAs potatisgratäng på påse och blandade med köttfärsröran vi gjort klart hemma och lite riven ost. In i ugnen (eller omnia) en stund och så är det klart! Och riktigt gott var det också!

Vi har inte varit särskilt mycket i Borås någon av oss tidigare. Bor man i Göteborg så har man inte så mycket anledning att åka dit, tyckte i alla fall vi innan. Men vi konstaterade båda att vi absolut kan åka tillbaka och lägga lite mer tid på att utforska Borås (och lite mindre tid på att äta). Det ligger lagom långt från Göteborg för en helg och det är ett resmål som funkar bra även vintertid, för oss som ju är ute året runt. Så vi kommer absolut tillbaka lite senare i år!

2 thoughts on “Borås”

  1. Jag blev nästan mätt av att läsa om all mat. Men jag blev inte mätt på texterna. Trevligt skrivet med ett flyt som gör att jag läser ända till sista punkten🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *