Hej då Sverige – Hej Danmark!

Det blev bara en natt i Malmö, vi bestämde oss för att åka direkt till vårt södra grannland med förhoppning om bättre väder och lite danskt ”hygge”! Eftersom det nu var en grå dag utlovad i hela Danmark så tänkte vi att vi rullar på en bra bit, så kan vi ta fler stopp på vägen hemåt istället. GPS-tanten hade fått order att ta oss till Aabenraa, bara ett par mil från tyska gränser. Där skulle det enligt ställplats-appen finnas en bra ställplats, nära in till staden.

När man närmar sig en ställplats är det alltid lite spännande: Finns det platser kvar? Hur fan funkar det att betala och få en plats? Det verkar finnas lika många system för detta som det finns ställplatser. När vi kom dit vi skulle på fredagseftermiddagen så såg vi att det fanns ett antal platser kvar på grusplanen och en karl vinkade glatt åt oss att köra in. Bommen gick visst upp när man körde mot den. Här betalar man inte för att komma in, utan för att komma ut…

Någonstans på området (en rejält tilltagen gästhamn med flera byggnader) skulle det finnas en betalautomat så man kunde göra rätt för sig och få koder till bom, servicehus, duschar osv. Efter lite förvirrat letande bland husen hittade Calle betalautomaten som dock var ockuperad av två tyskar och en bjäbbig pudel. Vi kan väl säga som så att dom hade INTE fattat hur man skulle betala, trots att dom fått upp informationen på tyska på skärmen. När dom var inne på tredje försöket och dessutom började bli osams såg Calle ett litet anslag att man kunde betala via internet också. Så fick det bli! Riktigt smidigt: husbil över 8 meter – check, el – check, 2 x ”brusebad” – check! Mata in kortuppgifter mm och klicka på betala. Vips hade man fått kod via sms och mail. Och inte kan vi klaga på läget heller, nosen mot vattnet och en sandstrand på ena sidan.

Efter att vi installerat oss fick det bli till att utforska stan. Från ställplatsen är det gångavstånd till det mesta, det är nära till mataffärer och bekvämt promenadavstånd in till gågatan. Passar särskilt bra eftersom vi nu gjorde bort oss lite när vi åkte hemifrån. Elcyklarna fick vi med oss. MEN batterierna står kvar hemma! Så det får bli till att gå istället.

Något det visade sig finnas gott om i Aabenraa var loppmarknader, vi har hittills räknat till sex stycken, och varit inne på fyra av dom =). Ska man gå på loppis så är det inte dumt att göra det i Danmark, jösses va billigt det var! Kanske inte är lika trendigt med second hand här… Fast det gäller ju att hitta nåt man vill ha, även om det är billigt och så mycket handlat blev det nu inte. Själva stadskärnan var mysig och såg så där gemytligt dansk ut.

Vi stötte också ihop med det lokala brandförsvaret. Hoppas att det inte börjar brinna nånstans…

Restaurang fanns på krypavstånd från oss, men det blir mest hemlagat ändå efter att ha botaniserat lite på en mataffär. Både vi själva och Doris uppskattar husbilsmat…

Mellan ställplatsen och gågatan går det en strandpromenad som säkert är nerlusad med folk när det är lite bättre väder och gästhamnen är full. Jimmy lyckades efter lite övertalning få Doris att ställa upp på en pose!

När man nu är så nära tyska gränsen är det väl dumt att inte passa på att ta en tur över och bunkra lite flytande förnödenheter. Det blev en ganska dyr lördagsutflykt på ett par timmar. Tack och lov för att vi har rejält tilltagen lastvikt i vår husbil! Och nu ska vi väl förhoppningsvis klara oss ett tag =)

Efter tysklandsbesöket fick det bli färdig lunch på en närbelägen pizzeria. Det finns lite udda varianter på pizza här, i alla fall med våra svenska ögon. Calles calzone hade förutom skinka och ost också spenat i sig, men det var faktiskt riktigt gott! Dom hade också pizza med fyllning av spagetti och köttfärssås och pölser. Den fick dom behålla för sig själva… Jimmy valde en orgie i ost!

Vill man vara lite kulturell finns det ett litet slott med ett konstmuseum, Brundlund, som också ligger inne i stan. Vi var väl inte så imponerade, men en lagom promenad blev det i alla fall.

Imorgon kör vi vidare mot nya mål… Vart? Vi får se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *