Höst i husbil

För många husbilsåkare innebär hösten också ett uppehåll i husbilsåkandet. Första året med husbil försökte vi också ställa av husbilen och hålla oss hemma på helgerna. Det höll i knappt två månader, sedan hade vi skaffat vinterdäck och var ute på vägarna igen, vi kunde helt enkelt inte hålla oss. Så när vi sedan något år senare bytte husbil var det självklart att vi skulle ha vinterdäck också!

Visst är det så att man får anpassa hur man använder husbilen efter säsong, men det är väldigt skönt att stänga in sig i husbilen, tända ljus, äta något gott och bara vara! Och fina höst- och vinterdagar kan man verkligen njuta och vara utomhus också så vi ser inget hinder från att åka året runt.

Normalt sett brukar det vara väldigt lätt att få plats så här i november vart man än åker, men 2020 är ju inte som alla andra år… Det märks att många fler som kanske normalt sett åker söderut med sina husbilar nu istället åker runt på hemmaplan. Det är betydligt fler som slåss om platserna än vad det brukar vara.

Kronocamping i Lidköping är populärt bland husbilsåkare har vi märkt. De gånger vi varit där nu i höst har det varit så gott som fullt på husbilsplatserna – och då är det ändå gott om dom! Men man kan förstå varför… Praktiska platser där i stort sett vem som helst får plats, ett bra servicehus, restaurang på campingen, vackert läge vid Vänern och en lagom promenad in till Lidköping! Vad mer kan man behöva!

I dessa tider är det ingen trängsel i servicehusen, och det är ju bra! Och vår erfarenhet är att de allra flesta verkar respektera att hålla avstånd till andra sällskap. Är det folk i köket så väntar man tills de är klara istället för att ”knô sig in”. Och det går ju rätt fort att diska när det finns diskmaskin!

Sedan har vi ju den eviga frågan med imma på framrutan så här års. Det finns massor med sätt att lösa detta på. Det bästa är formodligen att förebygga att imman ens uppstår genom att ha ett vintertäcke på framrutan. Vi har ett sådant, men avstår helst från att använda det då vi känner oss rätt instängda om vi inte kan se ut! Så länge man står på en elplats fungerar det utmärkt med en liten värmefläkt. Dessutom uppskattar Iris att det kommer lite extra varmluft! Hon kan inte få nog av värme den katten!

Apelviken är också ett trevligt ställe, i alla fall om det är anständigt väder och man tänker sig att promenera in till Varberg. Här passade vi på att överraska ett par husbilskompisar och då kan man se något man sällan ser… Två Avianos nos mot nos! Mer än en förbipasserande saktade in och trodde kanske dom såg dubbelt.

Promenaden från Apelviken längs havet in mot Varberg är riktigt fin och kan rekommenderas varmt! Längs med promenaden ligger det flera bad för mer eller mindre påklätt badande. Man blir ändå lite imponerad över alla som faktiskt badar en blåsig höstdag, men vi hoppade gärna över den biten och promenerade vidare in till stan för att proviantera lite.

Vad gör man annars i Apelviken. Ja vissa badar ju då, vissa går på restaurangen på campingen och äter. Vissa Kite-surfar! Imponerande, men vi är både för gamla och för fega för den hobbyn. Eller ja, kanske framför allt för fega. Och för lata och bekväma om vi ska vara helt ärliga…

Framåt kvällningen kurade vi istället i husbilen i snålblåsten och firade på egen hand istället. Och vad hade vi då att fira Jo, att Jimmy fått nytt jobb! Skål och grattis! Man måste ju ta tillfället i akt att fira saker när man har något att fira, sånt är viktigt! Sedan kan man göra det på olika sätt så klart, i det här fallet blev det champagne och lite goda ostar och plock.

Vi har också varit en sväng i Bua som ju är ett av våra favoritställen på höst och vinter. Även här märkte vi av att det är ovanligt många husbilsåkare ute. Det var inte fullt, men inte var det många platser för att vara en helg i början av november.

Vi hade turen att hinna knipa en plats med nosen direkt mot vattenkanten. Det är ju ändå lite extra trevligt med den utsikten direkt från husbilen. Vad gör man annars i Bua? Man gör inte så mycket mer än njuter av livet, av naturen och av varandra! Och det kommer man långt på! Och skulle man tröttna på det så finns det ju andra sätt att underhålla sig på. I gömmorna i vår husbil finns en ny variant på gamla hederliga TV-spel som flera säkert känner igen… Man får bara inte vara för känslig för att vara iakttagen!

Men när vädret är fint så passar man ju på att vara ute också… En fika sitter ju aldrig fel! Fikabröd från Ica i Bua och en varm kopp kaffe. Visst, man fick ha en varm jacka, men det var ändå väldigt njutbart! Och både folk och fä uppskattade fikastunden!

Ni som läser vår inlägg vet att djuren nästan alltid följer med oss på våra turer så här kommer några bilder på våra ständiga passagerare i den miljö dom uppskattar precis lika mycket som vi gör!

Den här helgen hade dom varnat för riktigt skitväder – blåst och regn hela lördagen. Förstahandsplanen var att prova ett för oss nytt ställe, Hönö Klåva. Men när vi var klara att börja rulla hemifrån på fredagseftermiddagen fick vi rapport därifrån om att det var så gott som fullt och då vågade vi inte chansa… Så det blev en snabb omställning och en tur till Lisebergsbyn Kärralund istället.

Där var det verkligen ingen trängsel, tror aldrig vi sett så lite folk som den här helgen! Det blev en riktig myshelg i husbilen medan man hörde blåst, regn och hagel på utsidan!

Vi är ju snart inne i advent och campingen hade fått upp slingor, ljusstakar och granar… Vi kan ju inte vara sämre vi så vi adventspyntade också lite i husbilen för att få till en extra mysfaktor! Lite nyinköp för i år och lite som vi haft sedan innan. Ett tips kan vi ge om man vill ha adventskänsla – batteridrivna adventsljusstakar från Biltema är en höjdare! Inga sladdar, lagom ljus och fullstora ljusstakar som passar perfekt i alla fall i våra fönster.

Än är inte sista turen åkt för i år, vi har planer för helgerna framöver också! Vi får se hur många husbilar vi möter på vägarna under det som är kvar av året, vinka om vi ses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *