Hösthelg på Hafsten

Nu var det ett tag sedan det kom ett inlägg. Det beror bland annat på att vi varit hemma en del och vårdat vårt sociala liv! Men i helgen var det äntligen dags för en tradition vi skapat, att ta en helg på Hafsten Resort utanför Uddevalla.

Platsen i sig är vacker och i skogarna runtomkring finns det något som gör hösten extra trevlig här – svamp! Så planen var att ta en riktigt lugn helg, njuta av naturen och så se om vi kunde fylla på svampförråden!

Hafsten är en lite bökig camping att köra på om man har ett stort ekipage. Vägarna är smala och det är både brant och tvära svängar, men tar man det bara lugnt så går det bra! Ännu lättare om det inte är fullt på campingen så klart och det är det inte så här års. Men utsikten är ljuvlig och som sagt är det nära till skogen. Det här är en av våra favoritplatser!

Fredagen bjöd på lite blåst, men i alla fall uppehåll, och på lördagen var det en riktigt härlig höstdag med strålande sol! Det blev mer än en runda in i skogen för att ”skörda” både på fredagen och på lördagen. För det känns nästan som att man skördar när man kan samla ihop ca 15 liter svamp! Mest blev det trattkantareller, men också en hel del vanliga kantareller, taggsvamp och svart trumpetsvamp!

Men även om man nu till äventyrs inte skulle hitta någon svamp eller hör till den delen av befolkningen som inte gillar svamp så går det utmärkt att njuta av skogen ändå! Det finns flera härliga promenadslingor att välja på, fast vi gick mest i terrängen!

Med oss den här gången var hela vår håriga familj. Minsta katten, Iris, håller fortfarande på att repa sig efter kastrationen för ett par veckor sedan. Tyvärr fick hon en infektion i såret så det blev en kur med antibiotika och 10 extra dagar med tvätta-magen-förbud. Och vägrar man att ha tratt så får man ha tvångströja på sig istället. Fast hon vande sig rätt fort vid den och det har funkat över förväntan!

Det funkar bättre än man kan tro att ha alla djuren med sig i husbilen. Doris är där vi är och katterna har tillbringat hela livet inomhus så dom har inget intresse av att gå ut. När man öppnar dörren till husbilen så ryggar dom tillbaka istället för att vilja ta sig ut! Så klart hade det varit bra mycket värre med katter som vill ut hela tiden, men för oss funkar det fint.

Kan inte låta bli att lägga ut lite mer svampbilder från skogen. Man blir lite lätt manisk när man hittar så pass mycket, i alla fall blir Calle det. Det går liksom inte att sluta plocka!

Men det finns en stor baksida med att hitta en massa svamp. Det ska rensas också! Av någon anledning är det inte lika roligt att rensa som att plocka.

Men är det fint väder kan man i alla fall sitta ute och rensa! En svamp var det nästan lite synd att dela på, men den fick gå sitt öde till mötes ändå. Men någon större kantarell än så här har vi aldrig sett!

Vi passade också på att grilla lite på kvällarna. Vi har skaffat oss en ny liten kolgrill från Jula och passade också på att bunkra lite kol då. Det vi däremot inte köpte var tändvätska, men vi hade tändklossar i husbilen så det skulle nog gå ändå.

Problemet var bara att när tändklossarna slocknat så var det knappt någon glöd alls, det bara pyrde lite här och där. Leta igenom husbilen en gång till, fortfarande inga spår av någon tändvätska. Det enda brännbara Calle hittade var T-Röd. Kanske inte optimalt att få fart på en grill med, men vad gör man! Hällde över en skvätt av det röda i en liten pappersmugg och hällde det på kolen för att sedan tända på. På fredagen gick den manövern alldeles utmärkt och korven blev synnerligen välgrillad.

På lördagen gick samma manöver inte lika bra. Det tände sig liksom själv och blev en eldkvast ca 1½ meter rakt upp. Nu blev det inga skador av detta tack och lov, men vi kan väl säga som så att Calle inte behöver klippa luggen eller ansa ögonbrynen på ett litet tag… Det här kvalar in i kategorin ”Saker man vet att man inte ska göra men ändå gör…”, eller som man också kan säga, ”Är huvudet dumt får kroppen lida!” Men det blev en god middag ändå med grillad flankstek och halloumi, potatisgratäng (så klart gjord i air-fryer) och massor med smörstekta kantareller!

Gör man sådana middagar i husbilen blir det ju lite disk även om man försöker tänka till och spara på disken. Då är det ju förträffligt att det finns diskmaskin i servicehuset! En del verkar få ångest när dom ser diskmaskinerna och går omvägar omkring dom, men vi använder dom gärna!

Allt som allt en mycket lyckad helg där vi verkligen njöt och gick ner i varv! Och Hafsten kan vi verkligen rekommendera, även om vi tror att man bör undvika det i högsäsong…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *