Jokkmokk

Nu börjar vi komma upp i Sameland på riktigt! Vi fortsatte följa E45 norrut från Vilhelmina med målet inställt på Jokkmokk. Längs vägen kan man konstatera att vi har bra mycket skog i Sverige! Och små oansenliga samhällen man inte hört talas om förr. Även idag fick vi sällskap av några renar på vägen. Det ska ju märkas att man är i Norrlands inland!

En fördel med husbil är att när det börjar bli dags för lunch och magen knorrar lite så är det bara att dra till handbromsen på första bästa parkeringficka och fixa lite lunch! Just det här stället för dagen var väl inte så spännande. Doris fick en snabbkiss bland en rejäl mängd mygg av prima Norrlandsstorlek, alltså XL. Iris fick nöja sig med att titta på utsikten medan vi tvåbenta åt.

När man kommer till Jokkmokk söderifrån passerar man polcirkeln strax före samhället, och mitt på själva polcirkeln ligger ett café. Det fick bli ett glasstopp där och ett foto vid självaste polcirkeln. We were here! Det låg också en ställplats/camping precis vid rastplatsen, men den såg verkligen urtrist ut…

Vi hade istället bestämt oss för att övernatta på Arctic Camp ett par kilometer utanför Jokkmokks centrum, precis vid lilla Lule älv. Det är en ganska så stor camping som har det mesta man behöver, men här märktes det väldigt tydligt att tursit-Sverige inte är som vanligt i år… Här brukar vara ganska mycket folk från Finland och Norge, men p.g.a. Coronan så lyste dom med sin frånvaro. Beläggningen var inte ens 20% och det kändes nästan lite spöklikt.

Från campingen in till Jokkmokk är det en lagom cykeltur. Efter att ha installerat oss på campingen fick det bli en sväng in för att stödhandla på en av de två lokala affärerna, Ica och Coop, som precis som på andra mindre orter ligger vägg i vägg.

På kvällen lyxade vi till det med en delikatess vi släpat med oss hela vägen från Dalarna… Med den prislappen är det inte nåt man äter varje dag, men är det semester så är det. Och vi tycker båda två att det är roligt att testa lite nya saker så då får man väl kosta på sig! Calle tyckte det var gott, Jimmy var inte lika imponerad.

I Jokkmokk ligger ett samiskt museum, Ájtte, som är väl värt ett besök. Där kan man se både samisk historia, nybyggarhistoria och fakta om Laponia, intressant för både stora och små. Det är svårt att återge ett sådant besök i bild och text, men vi var nöjda att vi gått in.

Inte så långt från Ájtte ligger det också en Fjällbotanisk trädgård där man kan strosa runt och se på de växter som finns i fjälllvärlden. Ett tips om man ska dit är dock att vara lite bättre förberedd än vi var… Vi hade lämnat myggmedlet i husbilen och det var INTE taktiskt. Man har anlagt de olika miljöerna i fjällvärden i trädgården, bland annat myrmark där vissa växter trivs. Något som också trivs i och kring våtmarker är mygg… Besöket på trädgården blev därmed ganska kort och intensivt! Men är man växtintresserad är det absolut värt ett besökt.

I Jokkmokk finns det också två vackra träkyrkor, en från 1700- och en från 1800-talet. Båda är vackra, var och en på sitt sätt. Den nyare kyrkan var vi aldrig in i, vi nöjde oss med att titta på den utifrån. Den äldre kyrkan gick vi däremot in i, det var första gången vi såg en timrad kyrka. Man vick verkligen känslan av fjällkyrka.

Annars är väl inte centrala Jokkmokk så där särdeles spännande och inte så stort heller. Men det har ändå sin charm på något norrländskt kärvt sätt. Så mycket shopping är det inte, men det är inte därför man åker hit heller.

Om det är fler än vi som åker med hund kanske ni kan känna igen i er i följande bilder från en helt vanlig matsituation med en alltid lika hungrig retriever.

Vi kan absolut rekommendera ett besök i Jokkmokk om man vill uppleva lite av Norrlands inland och få lite koll på samisk kultur. Nu rullar vi vidare norrut… tar Sverige aldrig slut?

2 thoughts on “Jokkmokk”

  1. Nog är det vackert uppe i norr, och vårt land är verkligen varierat OCH långt. Har ni det kallt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *