Kristianopel

Husbilen rullar snällt vidare och tar oss genom ett somrigt Sverige som visar sig från sin bästa sida! Det är nästan lite för varmt när termometern passerar 30 grader! Då passar det utmärkt att dra ut mot havet, och i Sverige har vi ju både en väst- (bäst?) och en östkust att välja på. Nu visste vi sedan tidigare att det finns ett annorlunda ställe i Blekinge, nästan på gränsen mot Småland, som är klart värt ett besök så här stämde vi träff med några husbilskompisar.

Kristianopel är en ganska oansenlig liten by i nordöstra Blekinge, men det finns en gedigen historia vilket märks när man kommer dit. Kristianopel var från början danskt och låg på gränsen mot Sverige och var ordentligt befäst för att kunna försvaras mot de hemska svenskarna! När man rullar in på campingen gör sig historian tydligt påmind. Hela den nuvarande campingen i Kristianopel omges av den gamla muren och vi fick ställa oss med aktern mot muren.

Man kan förstå att staden på sin tid var lätt att försvara. Förutom att den omges av en mur så är det också hav på tre av sidorna. Idag är det bra ur en annan synvinkel; det fläktar skönt när det är varmt och det finns bra badmöjligheter både med och utan hund!

Vi hade trott att det skulle vara gott om folk en solig helg i juni, men det var bara halvfullt på campingen. Visst, den hör inte till det lägre prisskiktet, men ändå. Fast i ärlighetens namn är det rätt skönt när det inte är proppfullt där man står, så vi klagade inte på något sätt!

På den gamla muren kan man promenera runt både camping och samhälle, det finns trappor som leder upp och ner så man behöver inte vara atlet för att klara av det. På så sätt kan man förutom utsikten över Östersjön också se hur husbilen ser ut på taket, vilket kan vara en obehaglig överraskning för somliga… Vår såg faktiskt helt OK ut uppifrån, men vi väljer att inte visa närbilder på det ändå för att slippa få andra synpunkter på saken 🙂

Själva samhället Kristianopel kan vi bäst beskriva som gulligt och vackert! Små låga hus, massor med rosor som blommade och doftade fantastiskt. Vi har aldrig varit i Visby, men det här lite hur vi tror att det ser ut! Det finns egentligen inte så mycket i byn, men ett par matställen, en liten mataffär och loppis finns det i alla fall som lite extra underhållning när man strosar runt i byn.

Precis på gränsen mellan campingen och resten av samhället ligger den gamla kyrkan. Ni som läst våra tidigare inlägg vet att vi har en viss dragning till gamla kyrkor, så självklart blev det en sväng in här också. En gammal stenkyrka är absolut att rekommendera en varm sommardag, svalt och skönt! Och kyrkan i Kristianopel är dessutom riktigt fin och väl värd att titta in i om man passerar, vare sig man vill fly från värmen eller inte.

Det finns också en liten gästhamn, men dit var det verkligen inte många som hade hittat den här helgen. Så om någon som läser mot förmodan har båt istället för husbil så kan det också vara ett tips! Det finns ett par matställen i hamnen och inte minst en glasskiosk!

Förutom att strosa runt i byn, njuta av svensk sommar när den är som bäst hann vi så klart med trevligt umgänge med våra husbilskompisar också! Vi hade sett till att få platser bredvid varandra, och även om campingen inte är stor så underlättar det ju att stå nära!

Som traditionen bjuder en svensk sommar så grillade vi så klart! Men vi tjuvstartade också lite på sill och färskpotatis… det är fantastiskt gott en varm sommardag!

Vill ni ha ett lite annorlunda resmål som både kan erjbuda sol och bad men också lite historisk touch kan vi absolut rekommendera Kristianopel. Dock är det en klar fördel om det är fint väder, för det kryllar inte direkt av inomhusaktiviteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *