Långhelg i Kosta

Har man möjlighet att få ledigt en klämdag så är det ju perfekt att passa på att åka lite längre med husbilen. Nu var det ju en av vårens långhelger så vi passade på… Ett par husbilskompisar hade tipsat om Kosta Lodge så vi bestämde att åka dit tillsammans med dom och ett annat par med husbil som dom kände sedan tidigare.

Kosta Lodge har både hotell, stugor och ställplats och ligger i utkanten av Kosta samhälle. De flesta platserna har el och alla ställplatserna har egen trall som uteplats, det ställer ju lite krav på den som rattar bilen, men vi kom bra på plats och kunde kliva ut barfota på trallen! Och el fick vi också!

Det känns ju lite lyxigt med trall och det är rätt praktiskt också. Vi kunde konstatera att det var rätt mycket mindre skräp i husbilen än vad det brukar vara. Både vi och Doris drar ju in en del annars! Det fanns väl ett par minus med ställplatsen också, dels finns det inte något servicehus, men det hade dom löst med att man fick tillgång till en stuga för dusch, disk och toabesök, om man nu inte löser sådant själv i husbilen. Det största minuset var dock när man skulle tömma och fylla på sina tankar, det var en stärkande promenad på kanske 500 meter för att göra det… Lite opraktiskt!

Men det var ändå fint med en liten konstgjord sjö mellan ställplatsen och stugområdet där man kan fiska också. Men det fick vara för vår del, vi blev lite snåla när vi såg vad det kostade med fiskekort… Vi nöjde oss med att titta på grisarna och getterna som också bodde på området.

På Kosta Lodge finns det också restaurang som vi prov-åt på en kväll tillsammans med våra vänner. Det blev klart godkänt, alla var nöjda med sina val och priserna var inte heller något att klaga över!

En trevlig bonus är att man som ställplatsgäst också har fri tillgång till bastu, pooler och bubbelpooler på området! Så klart provade vi det också, det var gött att krypa ner i en varm bubbelkopp en regnig lördagskväll.

Vad gör man annars i Kosta? Skam vore väl om man inte tog sig in mot glasbruksområdet… Så det blev ett par vändor på cykel dit. Dels finns det en outlet med lite kläder och annat och så klart glas! Både Orrefors och Kosta har fabriksbutiker där man kan gå och dregla över allt snyggt…

Efter en hel del beslutsångest bar det sig inte bättre än att vi köpte oss en vas av Ulrika Hydman Vallien… Den var inte gratis, men nu var det länge sen vi köpte något glas och eftersom vi båda gillade den så fick det bli så. Hon som jobbade i butiken såg rätt förskräckt ut när vi sa att vi skulle ta den på cykel, men gjorde sitt bästa för att packa den i bubbelplast och papper. Som tur var fick den plats i ryggsäcken och kom hem säkert och i helt skick!

När man ändå var uppe vid outletområdet fanns det lite mer att titta på. Glasbruket var stängt för visningar pga Covid-19 pandemin, men området var värt en titt ändå! Så klart fanns det en del glas…

Och lite gömt längst ner på området fanns det en utställning med olika glasföremål av de olika konstnärerna som varit/är aktiva vid Kosta. Det är så fascinerade att se vad man kan göra med glas!

När man varit på cykeltur är det bra att ha en snabb och lättlagad lunch, den här gången fick det bli inspirerat av vårt grannland i söder… Minimalt med disk och gott är det, i alla fall ibland!

Tvärs över vägen från Kosta Lodge låg kyrkan och vår vana trogen blev det en tur på kyrkogården. Att vi var i Glasriket märktes även där! Korset i minneslunden var av glas och några av gravstenarna hade också delar av glas. Här hade man också gjort något lite annorlunda med de gamla gravstenarna, de låg mot en jordvall i ena änden av kyrkogården. Det var lite fint att se att de ändå fanns kvar även om gravplatserna var borta!

Självklart så umgicks vi också en hel del med de andra husbilsburna vännerna! Som tur är var vädret tillräckligt bra så gott som hela helgen för att man skulle kunna sitta ute och umgås, prata, skratta, grilla och äta ihop. Vi blev också introducerade för ett nytt spel – steggolf. Det var riktigt kul! Så pass kul att vi på vägen från Kosta stannade till och köpte ett själva!

Det är lite långt att åka till Kosta för en helg, tycker i alla fall vi. Fast det beror ju så klart varifrån man åker… Men vem vet, vi kanske kommer tillbaka, för vi trivdes och mådde gott! Och inte gjorde det upplevelsen sämre att vi kunde avnjuta årets första utefrukost där. Det är alltid något speciellt med den! Med den frukosthälsningen tackar vi för den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *