Luleå och vidare söderut

Så har vår semester nått halvtid, det känns bra att det är två veckor kvar. Samtidigt är det såklart lite jobbigt att halva semestern redan gått… Ja, ni fattar nog. Men med halva tiden kvar så kände vi att det var dags att vända söderut igen för att hinna se något annat än renar, fjäll och mygg…

Från Björkliden rullade vi då tillbaka mot Kiruna, det går bara att ta vägen åt två håll, eller egentligen bara ett i dagsläget. Man kommer till Riksgränsen åt ena, sen är det stopp, för in i Norge kommer man ju inte. Så det blev till att åka tillbaka genom Kiruna igen för att komma vidare söderut.

Vi hade satt målet för dagsetappen till Luleå och sett ut ett ställe som skulle funka för ett stopp en natt. Utforskning av Luleå fick vänta till ett annat tillfälle. Men nu är det ju en bit mellan Björkliden och Luleå så det fick bli ett lunchstopp utanför Gällivare vid en rastplats som var vacker, men också galet myggrik. På vissa ställen lever Norrland verkligen upp till sitt rykte när det kommer till mygg.

Calle blev bara lite nervös när han läste skylten som satt uppsatt på toalettbyggnaden… Men vi klarade oss undan dammbrott och efter att ha ätit en snabb måltid (inne i husbilen) rullade vi vidare söderöver. Så klart var det en och annan ren som tittade på oss längs vägen, och ståendes på vägen också…

Örnviks konferens och camping ligger strategiskt längs med E4, det var bara en avstickare på ett par minuter. Och läget var kanske det bästa med stället egentligen. Det fanns det som behövdes, absolut, och platserna var praktiska. Men mysfaktorn var inte särskilt hög, till skillnad från priset… 350:- kändes faktiskt lite magstarkt med tanke på stället, men vi orkade inte leta vidare så det fick bli så för den här natten.

Det hängde ju i alla fall konst på väggen i servicehuset… Det kändes inte som man ville sitta där och äta. Tur vi har en trevlig husbil att vara i!

Någon större trängsel var det inte på stället… det stod en husvagn uppställd och efter oss kom det ytterligare tre husbilar rullande. I stugorna på området bodde det också en del folk. I några verkade det vara arrangerat någon hundträff för Flatcoated Retrievers, för så många hundar av samma sort brukar inte finnas på ett och samma ställe av en slump! Doris är ju halv flatcoated hon också så hon kände sig hemma. Sedan var det också ett gäng motorcykelåkande killar från ett välkänt MC-gäng med kopplingar till annat än motorfordon. Men det verkade vara trevliga killar, så länge var och en sköter sitt i alla fall och det blev en rätt händelselös vistelse.

Utan större sorg i hjärtat lämnade vi nattens viloplats bakom oss och rullade vidare söderöver längs E4. En i våra ögon rätt trist väg, men ett effektivt sätt att ta sig fram. Målet för dagen var att ta oss till Höga Kusten och Skulebergets Havscamping. Vi har stannat där tidigare och det ligger vackert vid vattnet, nedanför Skulebergets nationalpark. Fast innan dess behövde vi stanna till och handla, så det fick bli ett stopp i Skellefteå där vi såg ett Coop precis intill vägen. Man kan bara konstatera att inte bara naturen utan också matkulturen skiljer sig en del i vårt avlånga land!

En palthylla i kyldisken kändes lite udda i våra ögon, det fanns rätt många sorter att välja på dessutom. Men vi motstod frestelsen och höll oss till mer hemtama matvaror!

När vi så skulle till att svänga av E4 in mot Skulebergets Havscamping låg det en husvagn före oss som också skulle svänga av åt samma håll. Och det kom en från andra hållet som också skulle svänga in… Ingen bra magkänsla! Och mycket riktigt, när vi kom fram visade det sig vara fullt på campingen (som väl egentligen är mer som en ställplats)! Och dessutom flera husvagnar som höll på att vända och trixa på en klart begränsad yta. Bara till att vända med vårt nätta ekipage direkt vid infarten och köra tillbaka ut mot E4.

Efter lite diskussioner och fipplande med ställplatsappar, ja ni vet hur det kan bli när man inte kan följa sin plan och man börjar bli trött på att ligga på vägen, bestämde vi oss för att rulla vidare till Sundsvall istället. Där finns det en nyöppnad ställplats med 6 platser hyggligt centralt, men eftersom vi nu var lite sena tänkte vi att det nog inte var någon idé. Jimmy ringde istället till First Camp i Sundsvall och jodå, där fanns det platser, bara att rulla in!

Vi stod emot frestelsen att stanna vid Höga Kusten-bron för att ta bilder, det fick bli en bild i farten istället… Nu ville vi bara fram och veva ner stödbenen.

Nä, vi har inte gått över till vänstertrafik, men halva bron var avstängd för underhåll… i vajrarna hängde dom i selar och målade…. Ytterligare ett jobb till listan över saker man INTE vill hålla på med!

Efter lite GPS-förvirring och ett par ”vart fan är vi på väg egentligen” kom vi så fram till campingen i Sundsvall. Vi kan konstatera att ibland blir det rätt bra även när det inte blir som det är tänkt… Men mer om det senare, för nu stoppar vi för idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *