Malmö

Innan Calle börjar nytt jobb på måndag tänkte vi passa på och ta en långhelg och åka lite längre än i krokarna runt Göteborg.

På torsdagen ställde vi kosan mot Malmö och ställplatsen i Lagunens småbåtshamn. Där har vi bara varit en natt innan, och då sa vi att någon gång får vi ta och utforska Malmö lite mer. Och nu var det alltså dags för detta. Dessutom hade vi lyckats bli bjudna på middag i Malmö på lördagen när vi nu ändå var på väg dit hos ett par killar vi träffade när vi var ute med husbilen i somras. Trevligt! Dessutom visade det sig att vi skulle få lite extra guidning i Malmö med omnejd, vilket ju var en trevlig bonus.

När vi kom till Malmö på torsdagskvällen hade det precis börjat skymma. Ställplatsen i sig är inte så spännande, det är en grusplan, men utsikten över Öresundsbron åt ena hållet och mot Turning Torso åt andra hållet är det verkligen inget fel på! Och ställplatsen har det som behövs till en rimlig peng så det är inget att klaga på.

På fredagen fick det bli en cykeltur in till de centralare delarna av Malmö. Det var väldigt enkelt att ta sig dit med cykel visade det sig, raka spåret längs med Ribersborgsbadet in till stan! Bara att ta sikte på Turning Torso och trampa på!

Inne i stan strosade vi runt lite och kollade på de obligatoriska sevärdheterna längs shoppinggatan från centralstationen mot Triangeln. På Lilla torg fanns fortfarande uteserveringarna kvar, det kändes inte så frestande att sätta sig där en dag i november…

Byggnaderna är gamla, men fimpzonen på Lilla torg var av det modernare slaget med solcellsbänkar där man kunde ladda telefonerna med både USB och trådlöst!
Ett par andra turistbilder blev det också när vi ändå hade mobilerna framme!

På eftermiddagen bjöd våra kompisar från i somras på en guidad rundtur i Malmö med omnejd, det har hänt väldigt mycket i stan sedan vi var där senast. Vilket i och för sig var rätt länge sedan…

Bland annat åkte vi ut till samhället Jakriborg som byggts upp mitt på en åker mellan Lund och Malmö. Byggstilen är inspirerad av gamla Hansastäder och påminner mer om något man kan se i Tyskland eller Danmark än en svensk by. Smala gränder, höga och branta tak och något som nästan liknade en ringmur! Trots utseendet har Jakriborg bara ca 20 år på nacken. Ett häftigt ställe vi absolut rekommenderar alla att besöka vid tillfälle. Även om man kanske då ska passa på när det är lite ljusare och varmare än en sen eftermiddag i november.

När vi kom tillbaka till husbilen insåg vi att det var rätt svalt där inne. Calle hade ställt pannan på enbart el-värme vilket vi oftast gör om det inte är riktigt kallt. Men tydligen hade elen lagt av, och det verkade vara så i alla stolparna. Och ingenstans fanns det något journummer att ringa för att felanmäla – både konstigt och rätt dåligt ärligt talat. Men efter att ha testat runt lite insåg vi att 2 av 6 uttag i varje stolpe faktiskt fungerade och vi fick tag i ett fungerande uttag. Visst hade vi klarat oss utmärkt utan el, men kan man ha det så är det ju bekvämt!

Lördagen bjöd på genuint trist gråväder med högluftfuktighet på gränsen till regn. Det kändes inte så lockande med en cykeltur så vi bestämde oss för att ta bussen till köpcentrat Emporia istället! Det ligger halvvägs till Danmark tillsammans med Malmö Arena…

Onekligen ett rätt häftigt bygge!
Det blev en skapligt billig shoppingrunda, men på Illum slog vi till på lite dansk design av det mer udda slaget. Man kan väl säga att de ryska dockorna fått en rejäl make-over på senare år! Inte är det ofta vi köper leksaker men dom här kunde vi inte låta bli.

Eftermiddagen blev lugn, både vi och djuren var rätt slöa i gråvädret, men varför inte passa på och njuta och ta det lugnt när man kan! Ledighet är väl trots att till för att ladda batterierna!

På kvällen fick vi sedan skjuts både till och från middagsbjudningen – det kallar vi verkligen skånsk gästfrihet! Katterna fick stanna i husbilen, men Doris följde med. Hon älskar att vara i händelsernas centrum och njöt i fulla drag både av uppmärksamheten och de godsaker hon fick. På väg därifrån fick Jimmy en häftig bild på Turning Torso som stack upp i de låga molnen, eller om det nu är hög dimma…

För säkerhets skull hade vi ställt värmen med både el och gasol på, vi litade inte fullt ut på elen efter incidenten på fredagen. Men när vi kom hem kunde vi konstatera att det var varmt och gott och elen fortfarande fanns kvar i vårt uttag!

Efter en god natts sömn i husbilen var det bara att köra hemåt igen och ladda för en arbetsvecka innan vi kan ta oss ut med husbilen nästa helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *