Midsommar på Öland

I torsdags började så äntligen semestern! Husbilen hade vi laddat redan kvällen innan så det var bara maten som skulle ut innan vi var på väg. Vi kände att vi behövde ha tiden på vår sida nu när vi skulle åka ända till Öland. Och dessutom – dagen före midsommar, det kommer ju att vara världens köer trodde vi. Man har ju hört talas om köerna över Ölandsbron och hela vägen upp till Böda.
Vi blev nästan besvikna när vi kom till Kalmar – ingen kö, Ölandsbron – ingen kö, vägen vidare norrut på Öland – ingen kö… Va fan, har alla övergett ön? Är det nåt fel, är det inte midsommar förrän nästa vecka?

Jimmy hade planerat att bädda och packa upp medan vi stod i kö. Det blev det inget med! Men i gengäld kom vi ju fram i skaplig tid vilket vi inte räknat med. Så uppackningen fick ske på plats.
Den camping vi bokat in oss på heter Wikegårds, den första campingen i Sverige som profilerat sig mot gay-campare. Så klart att vi var tvungna att testa den!
Vid ”stora” vägen när man ska svänga ner till Wikegårds var det tydligt skyltat med regnbågsflaggor och en rejäl skylt! Sedan var det en 3km smal väg ner till campingen. Bara vi inte får möte…. Men så klart fick vi möte! Det kom en personbil i full fart på vägen, men när han kom fram till oss vevade han ner rutan, det var självaste campingvärden som var ute och åkte! Koden till bommen fick vi så det var bara att åka in och ta en plats!

Vi har väl aldrig känt oss ovälkomna på en camping, men här kände vi oss onekligen extra välkomna! Det var faktiskt lite häftigt att se regnbågsflaggan vaja vid infarten till campingen.
Själva campingen är lite speciell, det finns enligt hemsidan 99 platser, men det är på ett stort område, inga uppmärkta platser utan man får stå som man vill där det finns plats. Kan vara bra med en rejält lång elsladd, för stolparna sitter lite hipp som happ. Det finns en lugn avdelning med barnförbud och det valde vi att stå på.
Wikegårds är inte bara väldigt gayvänligt, det är nog också den hundvänligaste campingen vi varit på. Det finns en speciell promenadslinga där man kan gå med hunden, två hundbad och dessutom en agilitybana!

På midsommar finns det ju en del saker man bara ”måste” äta, sill och potatis och så jordgubbar förstås. Det mesta hade vi med oss hemifrån, men att frakta jordgubbar tvärs över Sverige verkade lite fånigt, så det fick bli vårt uppdrag på midsommaraftonens förmiddag.
Den här gången hade vi fått med oss både elcyklarna OCH batterierna så det var bara till att trampa iväg mot närmsta ICA, 6 km från campingen. Jordgubbar fanns det, och som vanligt på midsommarafton, svindyra! Men en tradition är en tradition så en liter fick det bli! Och från Öland var dom! Fast ska vi vara helt ärliga var dom inte jättegoda.

Alla campingar med självaktning brukar ju ha någon form av midsommarfirande och det hade så klart Wikegårds också. Kl 14 klädde man stången och kl 15 var det dags för dans. Vi höll oss undan… En stund efter 15 gick vi förbi majstången och då var det några barnfamiljer där som dansade till tonerna av Peps Persson… Oboy, vilket vackert väder… Annorlunda! Men varför inte liksom.

På kvällen var det planerat gemensam grillning på campingen, lite tveksamma får vi erkänna att vi var, det kan ju lätt bli lite krystat. Men efter att flera kommit förbi och frågat om vi skulle komma så tänkte vi att vi gör väl det… Och det var väl bra det, för det blev riktigt trevligt!
Vi var ju inte det enda gayparet på campingen, så kvällen slutade med kaffe tillsammans med ett antal andra bögar utanför en grannhusbil… En riktigt trevlig midsommarafton, för en gångs skull helt utan regn! Och så kul när man träffar trevliga människor så där spontant!

På midsommardagen tog det väl ett tag innan vi vaknat till, men framåt 11-snåret tog vi oss en cykeltur i omgivningarna. Jimmy hade spanat in en loppis på vägen till ICA-butiken igår som skulle kollas in. Ett litet fynd för en tjuga blev det i alla fall!

Närmsta matbutiken ligger i byn Källa. Där finns lite mer än ICA, men inte mycket… men så klart finns det en kyrka! Den här gången hoppade vi över insidan och nöjde oss med att kolla in exteriören och kyrkogården. På kyrkogården upptäckte vi att det finns kyrkogårdar för gravstenar också!

Vi kände att vi inte var riktigt färdigcyklade och Calle hade sett en skylt mot Källa gamla kyrka. Det fick bli en tur dit också! Det visade sig vara en kyrka som hade anor sedan 1000-talet och som dessutom fungerat som skydd för lokalbefolkningen i orostider. Kyrkan hade byggts bredvid en gammal offerkälla och detta tillsammans med ett antal till synes döda träd som intagits av larver som spunnit in hela träden med nät gav ett rätt kusligt intryck! Och så klart en massa gamla gravstenar… Undrar om Stephen King varit här och hämtat inspiration?

Öland är vackert, och cykelvänligt. Vägen ner mot campingen går förbi väderkvarnar och kohagar, man får verkligen ro i själen!

Även Wikegårds camping är rofylld. I bakgrunden hör man hela tiden kvitter av fåglar, bland annat näktergal, svalor och gök! Utsikt över hagar och Östersjön gör inte saken sämre! En härlig strand med plats för både hundar och påklädda och avklädda badgäster. Ett ljuvligt ställe!

Vi tänkte stanna här ett par dagar till och bara varva ner nu i början på semestern, så vi kommer garanterat att skriva mer om det här stället. Men redan nu kan vi säga: Ska ni till Öland, missa inte Wikegårds camping. Vi kommer helt klart tillbaka!

7 thoughts on “Midsommar på Öland”

  1. Kan rekommendera Dalarna midsommar har pratat i många år om att fira i Dalarna. Så i år blev det Siljansnäs. Det är verkligen Sverige Här går man ur husen unga som gamla och massor av turister och sommarboende så här passar alla.

    1. Midsommar i Dalarna är helt klart något speciellt som bör upplevas. Men vi har bott där under ett antal år, så vi är nog lite övermättade…

  2. Kul att läsa era inlägg. Och idag blev nyfikenheten stilla då jag undrade om det finns några gay inriktade campingar i Sverige /Europa och här fick jag läsa om den första. Kul att följa er och era blogginlägg. Kanon hur ni blandar text och bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *