Kring midsommar hade vi passat på att ta ett par dagar ledigt och ta en liten för-semester. Den riktiga semestern börjar först nästa vecka, men med två extra dagar vid midsommar blev det en rejäl långhelg. Valet stod mellan att åka till Österlen eller Kulla-halvön, och efter lite velande blev det det senare eftersom vi inte varit där tidigare.
Vid midsommar kändes som en bra grej att boka plats i förväg vilket vi gjorde på campingen i (eller strax utanför) Mölle. Det visade sig vara en bra grej att boka eftersom det var helt fullspikat över midsommarhelgen!
Vi åkte efter jobbet på onsdagen och kom fram efter att receptionen stängt, men ett SMS med bomkoden som kom strax efter stängning gjorde att det inte var något problem. Så värst mycket folk var det inte på campingen på onsdagen – det var vi och några fler ekipage.
Vi hade bokat en hörntomt som skulle vara lite djupare än de flesta. Det visade sig vara helt sant… Vår 9-metersbil hade ett par meter tillgodo så det var gott om svängrum! Efter att ha bott in oss och fått lite mat i magen var det inte så mycket kvar av dagen.
Ska man till campingen i Mölle är cyklar en bra grej att ha med, det är inte direkt promenadavstånd in till Mölle, eller till så mycket annat heller för den delen. Men cyklarna var med så på torsdagsförmiddagen rullade vi in till syndens näste – Mölle.
Mölle var i alla fall den här torsdagsförmiddagen ett väldigt sömnigt litet samhälle, men väldigt vackert där det klättrar på sluttningen upp mot Kullaberg. Calle passade också på att umgås lite med en lokalinnevånare.
När vi trampade backe upp och backe ner i Mölle slogs vi av ett par saker. Dels att det verkar som att man var tvungen att äga en Porsche om man bor i Mölle. Dels att det måste vara en dröm att få in en fot som hantverkare. Många gamla hus fanns det och fler än ett behövde rätt mycket kärlek. Och med tanke på antalet Porschar såg det ut att finnas rätt skapligt med pengar dessutom.
Så mycket att göra i Mölle finns det inte… Ett par matställen och lite keramik var det som fanns så vi kände oss ganska snabbt rätt färdiga med rundturen på byn.
Bara några hundra meter från campingen ligger Krapperups gods, en väl tilltagen byggnad med tillhörande slottspark med mera. Så vi tog vägen dit också när vi ändå var ute och cyklade! Jösses – vilket ställe!
Det är inte alla bostäder som har egen vallgrav, men det fanns det här. Och inte nog med det, en egen slottspark fanns det också som det var fritt fram att gå in i. I parken fanns det så klart också en damm med en del växter som såg ut att vara hämtade från någon Science-fiction film.
Långt in i parken hade man precis öppnat en liten utställning om familjen som bodde på godset och deras hundar som låg begravda där och hade egna gravplatser. Där låg det mer än en hund begraven!
På området fanns det också ett café, museum och någon sorts trädgårdshandel. På det hela taget är Krapperup värt ett besök!
Resten av dagen förflöt i lugnt tempo med mat och dryck, titta på när alla midsommarfirare checkade in och försökte komma på plats. En del platser är rätt trixiga på campingen i och med ett det är uppväxt med häckar och buskage. Vi passade också på att tjuvträna på steggolfen inför kommande utmaningar i sommar!
Så var det då dags för midsommarafton. Alla har väl sina traditioner, vår tradition är mest att äta sill med tillbehör på dagen. Små grodorna kan andra gärna få göra, bara vi slipper! Men något annat än att äta får man ju göra, så efter frukost började vi dagen med en cykeltur upp till Kullens fyr. Antingen får man vara väldigt vältränad eller som vi – ha elcyklar! Det är inga dåliga backar upp dit. Och så säger dom att Skåne är platt…
Själva fyrtornet är från 1900 jämnt enligt stenen ovanför dörren, men det fanns andra varianter på fyrar innan detta fyrtorn kom på plats. En av de gamla som tydligen hette Papegojfyr står som modell bredvid det nuvarande tornet.
Efter att ha laddat med en prima skånsk gräddglass från Engelholmsglass så rullade vi neråt igen, mot campingen och midsommarlunch! Nubbe, sill, färskpotatis och så klart svenska jordgubbar. Då är det midsommar. Gubbarna hade vi för säkerhets skull köpt dagen innan till det fantastiska rea-priset 80:- per liter. Knappast värt det, men det är ju bara midsommar en gång per år.
På kvällskvisten blev det också traditionsenlig grillning. Det enda som inte riktigt höll traditionerna var vädret, det var faktiskt solsken mest hela midsommarafton! Och runt omkring på campingen hade folk dukat långbord – vissa optimistiskt under bar himmel, andra mer försiktiga hade dukat under partytält. Men det verkade från vårt hörn som att de flesta i alla fall hade en trevlig midsommarafton.
På Midsommardagen bestämde sig Calle för att ta en tur på egen hand till Nimis. Det började med en lätt cykeltur på en kvart till Himmelstorpsgården, men sen var det slut på det lätta… Som vi skrev tidigare så är Skåne inte alltid helt platt, och inte i det här fallet heller. Första delen av vandringen mot Nimis gick på en vanlig vandringsled så det var inte några bekymmer.
Sedan var det slut på det enkla, det gick brantare och brantare utför. Följ markeringarna på träden med ”N” stod det på nätet, så sagt och gjort! Det gällde verkligen att ha koll på var man sätter fötterna mellan stenar och rötter.
Sedan, helt plötsligt, ser man något hopsnickrat mellan träden och det som är ingången till Nimis. Vägen nedåt såg inte helt säker ut, men kan andra så kan väl jag! Tur att man inte är bredare än vad man är får det var rätt trångt emellan bräderna. Och spikar stack det ut lite här och var så det gäller att ha koll!
När man sen väl kommer ner är det bara att konstatera att det är ett imponerande bygge, till största delen byggt av drivved! Och också imponerande att så många tagit sig dit, inte minst barnfamiljer med småbarn!
Sen var det då bara att ta sig uppåt igen… det blev en rätt svettig klättring och vandring. Och ja, repet behövdes! Det syns inte riktigt på bilden hur brant det var.
Efter dessa strapatser var det gott med lunch och det blev inte så mycket fler stordåd den dagen. På kvällen fick det bli lite lättlaget också vilket ju är behändigt i husbilen. Man vill ju inte alltid använda grillen heller! Vi har köpt färdigkryddade kycklingben på Lidl som vi bara slängde i Air-fryern i 25 minuter. Till detta pastasallad där vi blandade turkisk youghurt med såspulver och lite grönt! Väldigt gott och enkelt!
Vi har också skaffat ett par andra saker på Lidl som löser ett par lyxproblem. Är det varmt ute kan ju drinken bli lite för varm lite för fort. Och is är det inte alltid man har i husbilen. Så vi har köpt rostfria kulor man kan ha i stället för iskuber… De ligger alltid i frysen och då kan man hålla drickat kallt lite längre! Och inte blir det utspätt heller!
På det hela taget har vi haft en väldigt behaglig midsommarhelg på en fin och trevlig camping! Det finns en del att kika på i närheten om man vill vidga vyerna lite utanför campingen. Visst kan det bli lite brötigt på en camping vid midsommar, men det var helt OK ändå, till och med för oss som är lite kvällströtta! Och Iris höll sig sysselsatt med att spana på koltrastarna.
På campingen finns det mesta man kan behöva, en restaurang, pooler till barnen, en butik med det nödvändiga och så klart minigolf! För barnfamiljer är nog detta en fullträff, men vi trivdes också bra. Och kommer man med tält finns det ett helt eget område med små dungar där man kan slå upp sitt tält, det såg väldigt mysigt ut.
De flesta andra campinggästerna rullade hemåt på söndagen, men vi var kvar till på måndagen. Dels för att slippa trafiken, men också för att vi hade möjligheten och det är skönt att bara vara! Söndagen var en grå och regntung dag, men framåt kvällen sprack det upp och vi tog en promenad och njöt av vyerna över landskapet runtomkring!
Nu får vi bita ihop och jobba några dagar innan den riktiga semestern börjar på fredag. Men det var väldigt skönt med en lite för-semester för att komma i stämning!
Trevligt inlägg om både campingen och utflykter som gör oss riktigt sugna på ett besök på Kullahalvön. Kruxet är bara att vi varken är speciellt vältränade eller har elcyklar???
Det går buss utanför campingen till Mölle och till campingen 🙂 Nimis är nog värre…
Men Kullahalvön är värd ett besök!
Trevlig att höra om camping inte sä långt hemma i från. Vi borde i Nyhamsläge i11 år. Kullaberg är min favorit plats.