Sveriges fulaste stad?

I år kom den tidigt, men inte mindre efterlängtad ändå – SEMESTERN! Vi satsade på en tidig semester i år av ett par anledningar. Dels för att vara säkra på att få semester samtidigt när inte så många av våra kollegor ville ha. Men också för att det är betydligt lättare att få plats på campingar och ställplatser om man inte ska ha semester samtidigt som precis alla andra 🙂

Precis som många andra år börjar vi vår semester med att åka till det svenskaste Sverige har att erbjuda – Dalarna! Närmare bestämt Borlänge för att hälsa på släkt och vänner.

Borlänge har ju fått den inte så smickrande titeln Sveriges fulaste stad för något år sedan. Inte helt oförtjänt heller om vi ska vara helt ärliga. Stadskärnan ÄR ful. Och det lokala köpcentralt Kupolen, i folkmun kallat ”Tuna-tutten” gör inte saken bättre. Men omgivningarna runt Borlänge är väldigt vackra och väl värda ett stopp!

När vi tar husbilen till Borlänge brukar vi stå på campingen i Mellsta, och så också den här gången. Det är inte den modernaste eller mest välskötta campingen, men funktionell och ligger väldigt vackert, en spottloska från Dalälven. Perfekt om man har hund som vi! Gott om hundvänlig terräng att gå i, även om vi bitvis fick dela våra promenadvägar med ett gäng Highland Kettle. Dom verkade dock vara rätt vana med både två- och fyrbeningar för vi fick bara en bli där vi gick förbi. Dock lyckades Dobby med konststycket att trampa i en pinfärsk koskit vilket ledde till en grundlig tasstvätt! Dobby förstod inte riktigt poängen med det, tassarna vill man ha i fred!

Våran gamla hund Doris har nyligen fått diagnosen artros i båda frambenen och har fått order av veterinären att ta det lugnt och inte gå några långa promenader, så dom får Dobby ta själv med en eller två hussar. Men han verkar tycka det är helt OK ändå. Det är bara Doris som inte riktigt förstår varför hon ska stanna kvar i husbilen och bara gå korta rundor… Inte lätt att förklara sånt för en hund!

Så klart blev det ett par turer in till stan och hälsa på Jimmys mamma, men vi hade också kompisar som passade på att bo i egna och lånade campingekipage så vi kunde hänga och umgås på campingen också – så kul att träffa goda vänner som man inte ser så ofta!

Äta bör man… och det gör vi. Mycket och gott 🙂 När man åker och räknar med att komma fram sent har vi en rätt vi brukar ha som är i stort sett klar när man kommer fram. Vi brukar köpa tunna revben – spareribs och göra dom långsamt i ugnen hemma på låg temperatur i flera timmar. Då blir dom saftiga och goda. Sedan är det bara att skära ner dom och lägga dom i något lämpligt. När man sedan kommer fram är det bara att värma på dom lite (eller äta dom kalla) och äta med vad man vill, i vårt fall blev det potatissallad. Snabbt och gott, fast lite kladdigt… Man äter ju med händerna. Och halva ansiktet också för den delen!

En annan lättlagad husbilsrätt, när man vill ha något som inte är grillat, är ju sill och potatis. Nu börjar färskpotatisen får ett rätt humant pris och vi blev bara så fruktansvärt sugna så vi slog till! Och så klart en liten nubbe till detta – det är ju ändå semester!

Det var långt ifrån fullt på campingen, även om det faktiskt var en del folk över helgen. Det berodde mest på att det var en cykeltävling på andra sidan vägen och minst hälften av de som tävlade bodde på campingen. Det var nerlusat med flashiga cyklar och svettiga cykelbyxor på campingen från fredag kväll, men på söndag eftermiddag var alla som bortblåsta och det var bara vi och ett fåtal andra ekipage kvar. Det märks att det inte är högsäsong än.

En skön början på semestern har det varit när vi nu rullar vidare mot grannstaden Falun för ett kortare stopp. Vi kan bara inte hålla oss, innan vi avslutar det här inlägget kommer det lite mer matporr… Frukost är ju dagens viktigaste måltid, och årets första frukost utomhus måste ju få lite uppmärksamhet också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *