Tönder

Efter två dagar i Aabenraa (med en shoppingutflykt) tyckte vi att det var dags att röra lite på oss… Efter lite googlande och letande i ställplatsappar fastnade vi för Tönder, en liten stad några mil västerut men fortfarande ganska så nära tyska gränsen. Här har kommunen satsat på locka husbilsturister. De har gjort en ställplats med 40 platser bara 500 meter från centrum. Perfekt, särskilt när man nu har glömt batterierna till elcyklarna hemma =). Väl tilltagna grusade platser med tillhörande gräsplätt uppskattades av Doris!

Ställplatsen låg granne med en liten camping där man fick tillgång till faciliteterna utan extra kostnad! Väldigt slitet och lite sunkigt, men helt OK. Dessutom fritt inträde till simhallen om man ville det! Allt för 125 danska pengar, inklusive el och dusch, inte illa!
Tönder visade sig vara en jättemysig liten stad med många gamla fina byggnader. När man som vi går i en dansk småstad en söndag är det mesta stängt, men mysfaktorn var ändå där!

Dock insåg vi att det var något speciellt på gång i Tönder just den här helgen. Utanför vandrarhemmet som låg i anslutning till camping och ställplats stod två turistbussar varav en från Sverige. Kändes lite otippat så här på försommaren. Efter en närmare titt såg vi att den svenska bussen var hyrd av sällskapet knyppelpinnarna. En snabb googling visade att det var Tönders Knyppelfestival som gick av stapeln just den här helgen. Och Tönder ska tydligen vara Danmarks knypplingscentrum… Tänk vad man lär sig.

Ni som inte åker husbil kanske undrar vad man gör på kvällarna när man är ute och åker. Antingen kan man kura in sig och titta på film eller TV (vi erkänner – vi gör det ibland!). Men när det är en så här fin kväll känns det synd att inte sitta ute, så vi grävde lite i spellådan och plockade fram Sequence. Det är ett spel vi absolut kan rekommendera, funkar riktigt bra på två personer vilket långt ifrån alla spel gör.

Det blev också en liten promenad till en närliggande skulpturpark. Ska vi vara ärliga så var det väl inget att hurra över, men det blev en lagom kissrunda med hunden i alla fall! Och ja, vi hade Doris ”i Snor” =)

På morgonen före avfärd blev det också en snabb promenad in på ”byen” för att se om det fanns något värt att handla, det blev billigt…
Men allt som oftast hamnar vi inne i kyrkor, så blev det den här gången också. Inte för att vi är speciellt religiösa, men det är ändå något visst med dessa gamla byggnader som gör att man blir fascinerad och lite andäktig. Kyrkan i Tönder var riktigt fin och bra gammal, har så klart glömt precis HUR gammal nu.

Det blev bara en natt i Tönder, men vi kan absolut rekommendera ett stopp här om man har vägarna förbi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *