Uppsala

Efter att ha varit i Norrlands inland bland mygg, knott och andra flygfän en tid kände vi att vi kunde behöva lite social träning och se lite mer människor och lite mindre ohyra. Eftersom vi planerat att avsluta vår semester i Tranås och befann oss i Ljusdal så kom vi fram till att Uppsala kunde vara ett bra stopp. En större stad ungefär halvvägs! Vi googlade oss fram till Fyrishovs camping som ligger centralt med promenadavstånd in till centrum. Så fick det bli!

Kanske inte den mest spännande campingen vi sett. Tvärtom rätt tråkig, men funktionell och med ett bra läge precis vid Fyrisån och som sagt på promenadavstånd in till centrala Uppsala. Och prisvärt får man ändå säga, 295:- per natt inklusive allt, helt OK! Så det fick bli två nätter, det var faktiskt rätt skönt att slippa köra en dag efter vår turné.

Vi har inte varit i Uppsala särskilt mycket någon av oss, men Sveriges fjärde största stad har faktiskt en hel del att erbjuda. När man bara rundat Fyrishov så går gång- och cykelbanan längs Fyrisån hela vägen in till stan, en trevlig promenad, eller cykeltur om man nu vill ta tvåhjulingen istället!

Eftersom vi ju är lite insnöade på kyrkor så började vi utforskandet av stan med domkyrkan. Vi skulle nog säga att den är ganska prålig, här har man inte knusslat med varken förgyllning eller krusiduller. Vi har i och för sig bara två andra domkyrkor att jämföra med och det är Lund och Göteborg. De är båda rätt diskreta i jämförelse…

Det är lite av en historielektion att strosa runt inne i domkyrkan, det ligger kungligheter och andra högdjur lite här och var, Gustav Vasa är bara en av dom. Har man tid och framför allt ork skulle man kunna summera hela mellanstadiets historielektioner här inne! Men se upp var ni sätter fötterna, flera av gravstenarna i golvet har rejäla järnringar i hörnen, och det var inte bara Calle som snubblade till över dom. Man hörde små ”klonk” från folk som sparkade in i järnringarna mest hela tiden.

Vi hittade också skyddshelgonen för Sverige, Norge och Uppsala i en egen nisch inne i kyrkan. Men att ha ett skyddshelgon som tappat huvudet känns kanske inte helt betryggande?

Men det finns ju mer i Uppsala än en domkyrka. Typ en kyrkogård! Men en ganska kändistät sådan, i alla fall känt folk om man kan sin historia (då var vi där igen…). Vi hittade i alla fall ett par minnesstenar över sådana vi kände väl till.

Det är en speciell stämning på kyrkogårdar, särskilt de som är av äldre snitt. Så vi gick där och filosoferade lite över livet och döden och tittade på kända och okända namn. När vi sedan tittade upp såg vi helt plötsligt ett ansikte som verkade väldigt bekant. Är det inte väldigt likt…? Men det ÄR ju…

Vad är oddsen för att vi som bor i Göteborg ska träffa en kompis från Falun på en kyrkogård i Uppsala? Men så var det! Det har sagts förr men är väldigt sant, världen är bra liten! Ett kort men trevligt möte!

Vi hann också med en tur i Botaniska trädgården. Absolut – det är fint, men sorry Uppsala… Vi föredrar både Göteborgs och Lunds botaniska trädgårdar före Uppsalas!

Hade vi inte haft elcyklarna hade vi nog ärligt talat inte orkat ta oss upp till Uppsala slott, men nu hade vi draghjälp från elmotorerna hela vägen upp! För uppåt går det. Sen lade vi väl ärligt talat inte så mycket tid uppe vid slottet, men vi slänger med ett par bilder ändå!

Uppsala är en trevlig stad att strosa runt i, lagom stort och inte så långt till något. Det finns mycket att titta på och göra, och om man inte är intresserad av kyrkor, historia och liknande kan man alltid titta på folk. Uppsala är en studentstad och det är många olika människor med olika bakgrunder och olika stil som rör sig på stan. Det ska nog rätt mycket till för att man ska känna sig udda här!

Nu är det dags att rulla vidare mot semesterns Grand Finale, Tranås!
Fortsättning följer!

2 thoughts on “Uppsala”

  1. En stor osannolikhet men det hände ju faktiskt. Väldigt roligt att stöta på er på kyrkogården! 😊❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *